top of page

Om «Stillhet sårer»

«Stillhet sårer» er en holdningskampanje i regi av Amnesty International Norge, Catalysts og Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM).

 

Formålet med kampanjen er å sette tilskuerintervensjon på agendaen, og bidra til at flere gjør noe når de er vitne til hets eller diskriminering. Dessverre er altfor mange stille i møte med hets. Vi mener det er på tide å bryte stillheten! 

Ved å synliggjøre opplevelser av at tilskuere ikke gjør noe når man utsettes for hets, håper vi å motivere fremtidige tilskuere til å gjøre noe. I tillegg ønsker vi å bidra til å gi unge verktøyene de trenger for å kunne gripe inn på en trygg måte.

Holdningskampanjen består av videoer, workshops og undervisningsopplegg, og baserer seg på en undersøkelse om tilskuerintervensjon gjennomført av Kantar Public på vegne av organisasjonene og en kunnskapsgjennomgang foretatt sommeren 2023.

Kampanjefilmene er produsert av Bruno Kvae fra filmbyrået Clockwork i samarbeid med Gard Aleksander fra dokumentarfilmselskapet NeedToKnow. De står bak idé, konsept og produksjon av filmene. I arbeidet med filmene har de mobilisert et bredt nettverk av talenter både foran og bak kamera, samtidig som de selv tok kontroll på regien. 

«Vi har et sterkt håp om at kampanjen kan være med på å endre holdninger og få flere til å bry seg mer om å gripe inn aktivt mot hat og hets. Det er så lite som skal til, og det betyr så enormt mye for mange.»

Bruno & Gard

Bruno har produsert visuelt særegne reklamefilmer og sterke kampanjefilmer i en årrekke og dokumentarist Gard Aleksander har nylig regissert en internasjonal dokumentarserie for BBC og TV2.

«Stillhet sårer» er støttet av Bufdir og Sparebankstiftelsen DNB.

Riktig logo sparebankstiftelsen_edited_e

Mushagas historie

«Når man blir hetset, og ingen griper inn, så har det en forsterkende effekt og det oppleves veldig ensomt. Èn ting er de som lirer av seg hetsen, men at ingen griper inn og kommer til mitt forsvar gjør at det oppleves som om alle aksepterer oppførselen. Om bare én person hadde grepet inn, hadde det føltes mye lettere å håndtere frustrasjonen. Å føle seg alene i slike tilfeller gjør situasjonen definitivt verre.»

Mushaga Bakenga

Taminas historie

«Når man opplever å bli hetset føles det ut som om man blir angrepet i et utstillingsvindu, totalt sårbar og fullstendig ensom. Jeg liker å tro det beste om folk, men i slike situasjoner er det lett å tenke at «den som tier, samtykker», og det gjør smerten av situasjonen langt mer uutholdelig.» 

Tamina Sheriffdeen Rauf

Ritas historie

«Det kjennes ut som om man får et slag i magen når man blir hetset og ingen tilskuere gjør noe. Jeg blir redd, og det er forferdelig å være redd hele tiden. Det oppleves som om du ikke blir anerkjent som menneske.»

Rita Helmi Toivosdatter Laakso 

bottom of page