Om «Stillhet sårer»
«Stillhet sårer» er en holdningskampanje i regi av Amnesty International Norge, Catalysts og Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM).
Formålet med kampanjen er å sette tilskuerintervensjon på agendaen, og bidra til at flere gjør noe når de er vitne til hets eller diskriminering. Dessverre er altfor mange stille i møte med hets. Vi mener det er på tide å bryte stillheten!
Ved å synliggjøre opplevelser av at tilskuere ikke gjør noe når man utsettes for hets, håper vi å motivere fremtidige tilskuere til å gjøre noe. I tillegg ønsker vi å bidra til å gi unge verktøyene de trenger for å kunne gripe inn på en trygg måte.
Holdningskampanjen består av videoer, workshops og undervisningsopplegg, og baserer seg på en undersøkelse om tilskuerintervensjon gjennomført av Kantar Public på vegne av organisasjonene og en kunnskapsgjennomgang foretatt sommeren 2023.
Kampanjefilmene er produsert av Bruno Kvae og Gard Aleksander. Bruno har nettopp vært med å starte selskapet Well Told, som er et «storytelling aigency» og Gard Aleksander arbeider primært med dokumentarfilmer. De står bak idé, konsept og produksjon av filmene. I arbeidet med filmene har de mobilisert et bredt nettverk av talenter både foran og bak kamera, samtidig som de selv tok kontroll på regien.
«Vi har et sterkt håp om at kampanjen kan være med på å endre holdninger og få flere til å bry seg mer om å gripe inn aktivt mot hat og hets. Det er så lite som skal til, og det betyr så enormt mye for mange.»
Bruno & Gard
Bruno har produsert visuelt særegne reklamefilmer og sterke kampanjefilmer i en årrekke og dokumentarist Gard Aleksander har nylig regissert en internasjonal dokumentarserie for BBC og TV2.
«Stillhet sårer» er støttet av Bufdir og Sparebankstiftelsen DNB.
Harlems historie
«Å bli utsatt for hets er ingen god følelse. Jeg følte meg liten, mindre verdt, usikker og redd. Det at folk står og ser på gjør situasjonen enda verre, man føler seg dum og flau.»
Harlem Alexander
Amirs historie
«Jeg følte at jeg drømte, men det var faktisk virkeligheten at han kom og spyttet og truet meg på livet. Det var veldig skremmende. Våg å gripe inn om du er vitne til hets. Hvis det er mange som griper inn så tør kanskje ikke vedkommende å fortsette.»
Amir Hashani
Veronicas historie
«Jeg blir veldig lei meg når dette skjer. Men ekstra tøft er det de gangene jeg opplever å bli stående alene i hetsen, det føles ensomt og sårende. Det kan forsterke følelsen av hjelpeløshet og opplevelsen av at de andre aksepterer eller godtar hetsen.»
Veronica Langø
Mushagas historie
«Når man blir hetset, og ingen griper inn, så har det en forsterkende effekt og det oppleves veldig ensomt. Èn ting er de som lirer av seg hetsen, men at ingen griper inn og kommer til mitt forsvar gjør at det oppleves som om alle aksepterer oppførselen. Om bare én person hadde grepet inn, hadde det føltes mye lettere å håndtere frustrasjonen. Å føle seg alene i slike tilfeller gjør situasjonen definitivt verre.»
Mushaga Bakenga
Taminas historie
«Når man opplever å bli hetset føles det ut som om man blir angrepet i et utstillingsvindu, totalt sårbar og fullstendig ensom. Jeg liker å tro det beste om folk, men i slike situasjoner er det lett å tenke at «den som tier, samtykker», og det gjør smerten av situasjonen langt mer uutholdelig.»
Tamina Sheriffdeen Rauf
Ritas historie
«Det kjennes ut som om man får et slag i magen når man blir hetset og ingen tilskuere gjør noe. Jeg blir redd, og det er forferdelig å være redd hele tiden. Det oppleves som om du ikke blir anerkjent som menneske.»
Rita Helmi Toivosdatter Laakso